Téli munkák a kertben

Lemosó permetezés

A lemosó permetezést ősszel a fagyok beállta előtt. illetve tél végén, amikor a nappali hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, kell elvégezni.

Ilyenkor már a kórokozók tojásai, a káros gombák spórái aktivizálódnak, ezért érzékenyebbek a növényvédő szerekre, a növények nedvkeringése megindul így azok ilyenkor érzékenyebbek már a betegségekre.

A  lemosó permetezést során, jól mosdassuk meg a növényeket, a permetlé follyon meg az ágakon, így az be tud szivárogni a kéreg repedéseibe is.

Sokféle lemosó permetezésre alkalmas növényvédő szer kapható a kereskedelembe.

Ezek általában réz, kén illetve olajtartalmú szerek. Legismertebb a bordói lé, amely rézgálic és mész keveréke. A megfelelő szer kiválasztásában a boltokban segítséget nyújtanak.

 

Fatörzsek tisztítása

Nagyon fontos feladat, mivel a kéreg repedéseiben meghúzódó kártevőket valamint a gombák spóráinak jelentős részét mechanikai úton el tudjuk távolítani, ezáltal a lemosó permetezés hatását is nagymértékben tudjuk növelni.

A kéreg tisztítását végezhetjük tompa élű vágóeszközzel, vagy drótkefével is.

 

Fagykárok csökkentése

Tudta, hogy a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak mésztejjel történő meszelése a kórokozók gyérítése mellett csökkentheti a tavaszi fagykárokat?

A meszelés hatására a fagyérzékeny gyümölcsfák /pl. őszibarack, sárgabarack, mandula) vegetációja 7-10 nappal később kezdődik, így a termőrügyek nincsenek olyan állapotban, hogy a fagy kárt tegyen bennük.

Ezt a feladatot ősszel célszerű elvégezni, de ami késik nem múlik alapon még mindig nem késő alkalmazni.

 

A növények téli vízigénye

A növényeknek télen is szükségük van az öntözésre. Téli hó hiány egyre inkább jellemző. Csapadék nélküli és fagyott talajból a növények nedvességet nem tudnak felvenni és ezért a frissen ültetett, illetve azok a növények amelyek gyökérzete talaj felső rétegében helyezkedik el /tuja félék/ könnyen kiszárad.