Actinidia arguta Issay, Kopasz kivi

Cikkszám: DN029a
Ár: 4 200 Ft

Actinidia arguta Issay
Öntermékeny kopasz kivi

Csoport: Mediterrán növény, Ehető termésű növény

A kopasz kivi mediterrán növény, amely gyakran nem éli túl az első nyugalmi időszakot. Ez túlnyomórészt a rossz vízelvezetésű talajnak vagy az átültetést követő gyökérrothadás kialakulásának, esetleg a növény elhanyagolásának köszönhető. A növény túlélési esélyén úgy lehet javítani, hogy az első évben egy 20 literes tartályba ültetjük.
A kopasz kivi ültetéshelyének kiválasztásakor, fontos elkerülni az olyan helyeket, ahol gyakoriak a késő tavaszi fagyok, hiszen lombozata fagyérzékeny. Nem igényel túl sok tápanyagot, de igen jótékony hatású, ha az ültető árokba komposztot vagy állat eredetű trágyát szórunk. Ültetésének évében semmiképpen se hagyjuk kiszáradni a gyökereit. Öntözzük bőségesen, de ne vigyük túlzásba. A növény körüli talajtakarással megóvhatjuk a talajt a kiszáradástól.
Ezt az ehető termésű növényt egymástól 120-150 centiméterre ültessük.
Mivel nagyon életerős növény, szára akár 3 méter magasra is megnőhet, ilyenkor lugasra vagy kerítésre van szüksége. Amikor ültetjük, a szárát vissza kell metszeni úgy, hogy csak 2 rügy maradjon. Amint ezekből a rügyekből hajtások fejlődnek, válasszuk ki a két legnagyobbat főtörzsnek, és az összes többit távolítsuk el.Irányítsuk az előbb említett főtörzset a lugasra úgy, hogy karóhoz vagy huzalhoz kötjük. Ne engedjük köré tekeredni, különben sok gondunk lesz, ha a fa elkezd öregedni. Miután a törzs elérte a kívánt magasságot, csípjük le a végét. A kialakuló hajtások közül válasszunk ki főágaknak szolgáló 2-4 hajtást, és az összes többit távolítsuk el.A későbbiekben azért kell metszeni, hogy elősegítsük a megfelelő gyümölcshozatalt. Tavasszal kell metszeni, még mielőtt a rügyek nem kezdenek el hajtani. A kopasz kivi gyümölcse többnyire az előző év ágain terem. Távolítsunk el minden faágat, amely az előző évben termett. Hagyjunk megfelelő távolságot (25-40 centimétert) az 1 éves vesszők között. Ezeket vissza kell metszeni.
Ahhoz, hogy megállapítsuk a szedés idejét, szedjünk le néhány kivit, és hagyjuk pár napig puhulni. Amikor a gyümölcsnek megfelelő édes zamata lesz, szedjük le az egészet, és tegyük a hűtőbe. A hűtőszekrényben 5-6 hétig lehet tárolni. Amikor kivesszük, eltelik pár nap, amíg megpuhul és megérik, csak azután lesz ehető.