Musa basjoo /30-40/, Télálló banán

Cikkszám: DN048a
Ár: 1 900 Ft

Musa basjoo
Télálló banán

Csoport: Mediterrán növény, Ehető termésű növény

Ez a mediterrán növény kifejlett korában a hazai klímán 2,5 méteres áltörzset növeszt, amely a nem elfásodó levélhüvelyekből áll.
A rizóma hidegtűrése nagyon közkedveltté tette, így nagyon elterjedt kerti növénnyé vált.
Ehető termésű növény, levele zöld vagy sárgászöld színű. Levelei ép szélűek és akár a 1,5 - 2 méteres hosszúságot is elérhetik. Az erős széltől szakadozottá válik, ezért célszerű széltől védett helyre ültetni. Körülbelül 7 - 8 éves korára fordul termőre, ilyenkor hozza vöröses sárga virágait. Ezekből 7 - 10 cm hosszú és 3 cm széles gyümölcsök lesznek. Sajnos idehaza a rövid tenyészidő miatt nem tudja a termését beérlelni, de a kifejlett példányok virágzását szerencsés esetben megcsodálhatjuk.
A napos-félárnyékos és szélvédett helyeket kedveli. Mivel nagyon intenzív növekedésű, sok vizet és tápanyagot igényel. Ha szép növényt szeretnénk nevelni érdemes, hetente tápoldatozni, és bőségesen öntözni. Szinte lehetetlen a túltrágyázás és a túlöntözés.
A levelek fagytűrése -3 C°, a gyökereké –20 C° körül van, így az első fagyos napok után a levelek elfagynak. Ilyenkor a törzsét vágjuk el a talaj fölött 60 cm-rel, és permetezzük le gombaölő-szerrel. Ezután dróthálóval vagy „nyúlhálóval” kerítsük körbe, és töltsük fel száraz lombbal, szalmával. Így megóvhatjuk az áltörzset a teljes elfagyástól és következő évben ebből az áltörzsből nőnek ki az újabb levelek.