Actinidia deliciosa Jenny, Önporzós Kivi

Cikkszám: DN029c
Ár: 5 900 Ft

Actinidia deliciosa Jenny
Önporzós Kivi

Csoport: Mediterrán növény, Ehető termésű növény

A kivi egy hosszú életű, energikus növekedésű, csavarodó, tekeredő hajtásokkal kúszó ehető termésű növény.
Akár 3 méter széles és 6 méter magas is lehet. Bőrszerű, majdnem kör alakú zöld levelei 15-20 cm átmérőjűek.
A mediterrán növény fiatal leveleit és hajtásait piros szőrzet borítja. míg érett levelei sötétzöldek és szőrtelenek, simák.
A talajnak jó vízáteresztő képességűnek kell lennie, hogy pangó víz ne érhesse a gyökereket. A kivi kúszónövény. Tám rendszer mellé ültessük. Az idősebb növényeket rendszeresen metszeni kell. Virágzási idő május vége felé kezdődik. Ebben az időben a jobb terméskötődés érdekében monília elleni szerrel permetezzük meg a növényeket. Termés érés szeptember végétől várható. A gyümölcsöket hűtőszekrényben öt-hat hónapig tárolhatjuk Vízigényes növény, a víz hiánya miatt csökkenhet a gyümölcs mérete, és gyengűlhet a növény ellenálló képessége.
Az ovális, hosszúkás formájú gyümölcse 5-6 cm hosszú, vörösesbarna-barna héj borítja. Az érett gyümölcs húsa tömör, fényes zöld színű. A fiú és női egyedek is hoznak termést, azonban a fiú növényen jelentéktelenebb, kevésbé kívánatos gyümölcsök jelennek meg.
A jó vízelvezető képességű talajokat kedveli. Pangó víz esetén gyökérrothadás léphet fel. A növény igen nagy nitrogén felhasználó. A termés méretét is jelentősen befolyásolja a tápanyagban lévő nitrogén mennyisége.
Termőkorban a bokrokat rendszeresen ritkítani kell. Ilyenkor az elfagyott részeket és az öregebb, tőből induló ágakat vágjuk le. A többi ágat - a növekedési tulajdonságokat
követve - vágjuk vissza, kötözzük fel.
A kivi a 2. éves hajtásokon hozza termését, ezért fontos, hogy a 3 éves, vagy annál idősebb ágakat rendszeresen távolítsuk el a bokrokról.
A metszés idejét a késő téli időszakra tervezzük. A késő tavaszi metszés nem jó, mert sok nedvet veszíthet ilyenkor a növény mivel már megindult a nedvkeringés a szövetekben.